Aeglaselt pehmeks keedetud keelel on alati olnud tähtis koht traditsiooniliste pidulaua roogade seas. Kuid saabuvateks pühadeks soovitab Salvesti toidublogija Liisi Laanemäe tuua aastakümnete jooksul proovitud klassikalisele retseptile vaheldust väikese vimkaga.
Emade ja vanaemade retseptikogust tuntud klassikaline maitseelamus keelest tähendab tavaliselt kooreses kuues ja kartulisalatile sarnast rooga või pidulikult hernestega kaunistatud tarrendit. Liisi Laanemäe retseptis on aga maitsekad keeleviilud laotatud kihiti krõbedate kartuliviilude ja magusamaitseliste naturaalses õunamahlas marineeritud kurkidega. Salatit kroonivad tervislikud lutserni idandid ja punapõsksed jõhvikad.
Keel:
1 veisekeel
2 tl soola
3 loorberilehte
10 musta pipra tera
6 vürtsitera
Kaste:
2 dl keele keeduleent
1 sl jahu
2 tl mädarõigast
200 ml rõõska koort
Salat:
4 kartulit
soola
praadimiseks õli
1 punast sibulat
4 Salvest õunamahlaga marineeritud kurki
100 g lutserni idandeid
kaunistamiseks jõhvikaid
Valmistamine:
Pese keel ja pane külma veega potti keema. Kindlasti ära unusta koorida tekkinud vahtu. Lisa keemise ajal vette ka maitseained ning jäta tasasele tulele 2,5 tunniks keema. Kui keel on valmis, tuleb see kuumana potist välja võtta, kiiresti külma vee all loputada ning kohe ka nahk eemaldada. Kooritud keel pane aga keeduleeme sisse jahtuma ning lõika jahtumise järel õhukesteks viiludeks.
Kastme jaoks kuumuta keeduleem ning lisa vähese külma veega segatud jahu, mädarõigas ja rõõsk koor. Sega kaste ühtlaseks ja kuumuta keemiseni.
Seejärel koori ja viiluta kartulid. Kuumuta pannil õli, prae kartuliviilud mõlemalt poolt krõbedaks ning maitsesta soolaga.
Laota serveerimisalusele vaheldumisi keeleviilud ja krõbedad kartulid. Nirista peale valminud kaste. Lõpuks aseta õhukeselt viilutatud punane sibul ja marineeritud kurk keelesalati peale. Kaunista valminud piduroog lutserni idandite ning punapõsksete jõhvikatega.
Hinda loetud artiklit kümnepalli skaalas
Teised uudised
HIFU lifting – endiselt nr 1 protseduur naha noorendamiseks
Tänavu on tänu Covidi-piirangute kaotamisele lõpuks taas uksed avanud ilunäitused ja kongressid. Osalesin aprillis esteetilise meditsiini tööstuse ühel märgilisemal kongressil…
Parim valik – Col Du Marine merekollageen
Rahva vaieldamatu lemmik Col Du Marine hüdrolüüsitud merekollageen on Eestis üks soodsamaid ning kvaliteetsemaid kollageene. Kollageen on naha, rasvkoe või muu sidekoe liimjas põhiaine, vees lahustumatu valk.…
Kõik metsa kümblema!
Shinrin-Yoku, mis on tõlgituna kui "metsa suplemine", tähendab rahuliku jalutuskäigu ajal metsa atmosfääri tunnetamist. See on teraapia, mis töötati välja…
Termaalvesi – võluvravim või mitte?
Uskuge või mitte, kuid termiline vesi iseenesest sisaldab mõningaid nahka toitvaid omadusi, kuigi see ei pruugi olla võluravim nagu mõnikord…
D vitamiini puudus võib suurendada COVID-19 ohte
D-vitamiini toodab nahk UVB-kiirguse mõjul. Nahas tekkinud vitamiin D muudetakse kehas aktiivseks hormooniks, mis reguleerib kaltsiumitaset, et hoida luud ja…
ERM kogub lugusid kehast ning kehatajust kultuuris
Eesti Rahva Muuseum ootab kirjalikke kaastöid, fotosid ja esemeid teemal „Keha ja kultuur“, mis oleks aluseks nii selle teemavaldkonna teaduslikuks…