Aasta pimedaim aeg nõuab kosutavat toidulauda ning külmast ilmast pureda saanud vaimule pole paremat paitust kui üks mõnusalt tummine ent hõrk liharoog kodumaisest sealihast, kaaslaseks kreemjas seenekaste.

Seakaelakarbonaad on ajast aega olnud kodukokkade lõikelaual hinnatud lihatükiks, pakkudes nii tuntud maitsenoote kui esitades väljakutseid tõelistele maitsegurmaanidele. Põhjuseks seda lihatükki iseloomustavad hõrk mekk ja mõnus mahlasus, mis vaid õigeid toiduvalmistamistehnikaid rakendades eriliselt esile pääsevad.

 

Toiduakadeemia kokad Tarvo Kullama ja Urmas Tiigivee soovitavad talvise päeva lõpetuseks lihtsalt valmivat kondiga sealihast karbonaadi, mis pärast ahjus küpsemist saab grilli all krõbeda kasuka.

 

Hõrk karbonaad seenekastmes

Koostisosad:

4 kondiga karbonaadi viilu

1 laim

Soola

Pipart

2 küüslauguküünt

4 spl õli

 

Seenekaste:

1 sibul

5 šampinjoni

0,7 l vahukoort

50 g võid

 

Valmistamine:

Alustuseks valmista kaste. Selleks prae sektoriteks lõigatud seened ja hakitud sibul võis. Kui seened on parajalt pruunid ja enam kokku ei tõmba, siis lisa koor ning maitsesta. Kastet tuleks keeta selle paksenemiseni ning seejärel vajadusel veel maitsestada.

 

Liha valmistamisel on oluline pintseldada lihatükid enne maitsestamist õliga ning alles seejärel lisada sool ja pipar. Purusta ka küüslauk ning sega laimimahlaga, mis tuleb samuti lihale määrida. Enne ahjupanemist peaks lihal laskma minimaalselt ka tunnike maitsestuda.

 

Marineerinud liha tuleb 100-kraadises ahjus küpsetada 30 minutit ning seejärel grillida mõlemalt poolt u 1 minut. Grillimine aitab anda lihale isuäratavalt kuldse jume.

 

Serveeri valminud seakaelakarbonaad koos seenekastme ja krõbedate ahjukartulitega.


Hinda loetud artiklit kümnepalli skaalas

Teised uudised

Parim valik – Col Du Marine merekollageen

Rahva vaieldamatu lemmik Col Du Marine hüdrolüüsitud merekollageen on Eestis üks soodsamaid ning kvaliteetsemaid kollageene. Kollageen on naha, rasvkoe või muu sidekoe liimjas põhiaine, vees lahustumatu valk.…

Kõik metsa kümblema!

Shinrin-Yoku, mis on tõlgituna kui "metsa suplemine", tähendab rahuliku jalutuskäigu ajal metsa atmosfääri tunnetamist. See on teraapia, mis töötati välja…