Mitmekülgsest sealihast ning selle erinevatest lõigetest on võimalik valmistada nii lihtsamaid argiõhtuseid pere lemmiktoite kui ka tundidepikkust küpsemist vajavaid hõrke piduroogasid. Küll aga on kahetsusväärselt vähe tähelepanu saanud sea pakutav rasv, mis on meile kui põhjamaalastele oluliseks energiaallikaks, ning vitamiinidest pungil seamaks.
Meie laiuskraadile iseloomulik külm ja pime aeg tõstab eriliselt au sisse toekamad kõhutäied ning seda ka suupistete laual. Toiduakadeemia kokad Tarvo Kullama ja Urmas Tiigivee on pidustuste hooaja eel pannud kokku kaks lihtsat, ent põnevat sealihamäärde retsepti.
Rasva saab hõrguks määrdeks muuta krehvtise küüslauguga ja pasteedile lisab aromaatset elegantsi armastatud Vana Tallinn.
Määrded sobivad nautimiseks näiteks ahjusooja leivaga või hoopis rukkileiva krõpsudega.
Seamaksa pasteet Vana Tallinnaga
1 kg seamaksa
600 g rasvast kõhuäärt
1 sibul
4 küüslauguküünt
100 g võid
Sool
Pipar
Vana Tallinn
Valmistamine:
Alustuseks puhasta maks korralikult ja lõika viiludeks. Seejärel lõika ka kõhuäär kuubikuteks ning prae koos maksa, sibula ja küüslauguga.
Maitsesta praetud tükid soola ja pipraga ning pane kaheks tunniks haudepotiga 120 kraadi juurde küpsema.
Pärast küpsetamist vala kogu poti sisu koos vedelikuga blenderisse ja püreesta.
Vala püree tagasi potti ja kuumuta keemiseni, lõpuks lisa või, liköör ja maitsesta vajadusel veel kord.
Pane pasteet vormidesse ja lase jahtuda. Enne serveerimist võib valminud pasteedile uhkema väljanägemise andmiseks ka krõbesibulat peale pudistada.
Küüslaugune searasva võie
500 g searasva
2 spl soola
4 küünt küüslauku
Pisut tüümiani
Valmistamine
Lõika pekk kuubikuteks, raputa peale soola ja pane ööseks külmikusse seisma.
Järgmisel päeval pane soolapekk blenderisse, lisa küüslaugud ja tüümian ning purusta ühtlaseks võideks.
Võie jaga kausside vahel ning aseta seejärel paariks tunniks külmikusse tahenema.
Enne serveerimist kaunista krõbesibulaga.
Hinda loetud artiklit kümnepalli skaalas
Teised uudised
HIFU lifting – endiselt nr 1 protseduur naha noorendamiseks
Tänavu on tänu Covidi-piirangute kaotamisele lõpuks taas uksed avanud ilunäitused ja kongressid. Osalesin aprillis esteetilise meditsiini tööstuse ühel märgilisemal kongressil…
Parim valik – Col Du Marine merekollageen
Rahva vaieldamatu lemmik Col Du Marine hüdrolüüsitud merekollageen on Eestis üks soodsamaid ning kvaliteetsemaid kollageene. Kollageen on naha, rasvkoe või muu sidekoe liimjas põhiaine, vees lahustumatu valk.…
Kõik metsa kümblema!
Shinrin-Yoku, mis on tõlgituna kui "metsa suplemine", tähendab rahuliku jalutuskäigu ajal metsa atmosfääri tunnetamist. See on teraapia, mis töötati välja…
Termaalvesi – võluvravim või mitte?
Uskuge või mitte, kuid termiline vesi iseenesest sisaldab mõningaid nahka toitvaid omadusi, kuigi see ei pruugi olla võluravim nagu mõnikord…
D vitamiini puudus võib suurendada COVID-19 ohte
D-vitamiini toodab nahk UVB-kiirguse mõjul. Nahas tekkinud vitamiin D muudetakse kehas aktiivseks hormooniks, mis reguleerib kaltsiumitaset, et hoida luud ja…
ERM kogub lugusid kehast ning kehatajust kultuuris
Eesti Rahva Muuseum ootab kirjalikke kaastöid, fotosid ja esemeid teemal „Keha ja kultuur“, mis oleks aluseks nii selle teemavaldkonna teaduslikuks…