Laste armastus köögiviljade vastu kipub olema küllaltki leige, mistõttu on värske ja vitamiinidest pungil viljade sööma meelitamine paljudele lapsevanematele igapäevaseks väljakutseks.
Hea uudis on see, et tegemist pole võimatu missiooniga. Eriti sügisesel saagikoristusajal, mil maapõuest tulevad mahlased porgandid, peedid, pastinaagid ja kartulid ning puud kostitavad õunasajuga.
„Hooajalised puu- ja köögiviljad ning marjad maitsevad värvikireval sügisel mesimagusalt ning pakatavad kasulikest vitamiinidest ja toitainetest. Seepärast keskendume ka koolisööklate menüüde koostamisel võimalusel alati hooajalistele viljadele. Kuna laste meelitamiseks on oluline neile pakkuda lõbusaid, kavalaid ja positiivseid kogemusi toiduga, tuleb värske kraam serveerida lastele meelepärasel viisil,“ rääkis Daily kaubamärgi all koolitoitlustust pakkuva Baltic Restaurants Estonia müügi- ja turundusjuht Tiiu Endrikson.
Et laste suunamine tervislike valikute poole saaks ka pärast koolipäeva jätkuda, jagab kogenud koolitoitlustaja kodus proovimiseks mõningaid nippe.
Maitsesta naturaalselt
Mõned lapsed naudivad toore kapsa või porgandi krõbistamist, kuid suurem osa eelistab, et need oleksid õige kujuga ja mugavad süüa ning mõnusalt maitsestatud. Viimane ei tähenda kohe kindlasti maitseainete toidule kuhjamist. Pressi hoopis riivitud porgandi hulka värsket apelsini- või sidrunimahla ning magusta mahl meega. Peedisalatiga sobib aga imeliselt riivitud õun või tervisest pakatavad metsamarjad.
Korralda köögiviljanädalaid
Lapsed söövad suurema tõenäosusega toite, mille valimisse ja valmistamisse neid on kaasatud. Kutsu lapsed toidupoodi, metsa, aiamaale või turule ja esitage endile väljakutse igal nädalal valmistada kindlast hooajalisest köögiviljast või puuviljast toite.
Selline loov lähenemine annab vanematele ja lastele rohkem ühist aega, võib olla mitmete põnevate retseptide alguseks ning suurima tõenäosusega õpetab last ka köögivilju hindama.
Loo kavalaid koosluseid
Kombineeri lapse poolt palavalt armastatud toidud köögiviljadega, mis veel nii suurt poolehoidu pole väärinud. Mee sisse kastetud ja ahjus küpsetatud porgandid, juustune brokoli või friikartulid tervislikus võtmes – valmistatud maguskartulist ja küpsetatud ahjus. Lastele meeldib üldiselt magus maitse, nii et sügis oma hooajaliste saadustega on hea aeg katsetamiseks. Talve saabudes võib laps olla köögiviljadega juba harjunud ning erinevad aiasaadused ei pruugigi enam vastikusreaktsioone tekitada.
Riivi ja peida
Riivimise abil on võimalik peita köögiviljad erinevatesse toidukordadesse. Kui tegemist on eriti suure köögivilja põlguriga, siis tuleb köögiviljad teha eriti väikeseks. Porgand ja suvikõrvits on köögiviljadega tutvujale kõige neutraalsema maitsega ja seepärast saab näiteks peeneks riivitud suvikõrvitsast isegi tervislikku šokolaadikooki valmistada. „Hooajaline porgand maitseb mesimagusalt ning lisab ka toidule magusust. Riivitult sobib see kotlettidesse, lihapallidesse ja isegi laste poolt palavalt armastatud tomatisesse Bologna kastmesse. Kui lapsele meeldib pikkpoiss, siis proovi järgmisel korral hakkliha hulka lisada paprikat või herneid,“ soovitas Daily esindaja.
Edasijõudnud võivad proovida riivitud köögiviljadest salateid, kuhu on lisatud ka õunu või metsamarju.
Püreesta
Püreestatud köögiviljad on kaval viis paksendada nii külmi kui kuumi kastmeid ja suppe. Kasuta hooajalisi vilju nagu kartulid, kõrvits ja pastinaak. Tummiselt karamellise maitse saad köögivilju eelnevalt röstides. Kuna lapsed armastavad süüa lihtsaid toite, kus ei ole liialt erinevate tekstuuridega mängitud, on just kreemised koostisosad nende lemmikuteks.
Värvid ja mustrid taldrikule
Väikesed marakratid ei suuda ära öelda kirevale toidule. Kuid siin tuleb tähele panna, et kui täiskasvanutele sobib süüa ühte patta pandud köögivilju, siis lapsed võivad pirtsutama hakata. Nende jaoks ei tähenda värviline toit kokku segatud asju, vaid värvilist valikut erinevatest köögiviljadest ja marjadest.
Seepärast proovi taldrikule üksteise kõrvale sättida erinevat värvi köögiviljad ja mõni tervislik kaste. Nii peibutab lapsi esiti värviline taldrik, kuid neil on siiski võimalus valida sobivaid köögivilju vastavalt enda eelistustele.
„Kui selline tervislik valik taldikul ei ole piisavalt paeluv, siis tuleb loovus tööle panna ja proovida luua neist köögiviljadest erinevaid mustreid. Naerunäod, porganditest päikesekiired, brokolist põõsad – fantaasial ei ole piire,“ õpetas Daily esindaja.
Hinda loetud artiklit kümnepalli skaalas
Teised uudised
HIFU lifting – endiselt nr 1 protseduur naha noorendamiseks
Tänavu on tänu Covidi-piirangute kaotamisele lõpuks taas uksed avanud ilunäitused ja kongressid. Osalesin aprillis esteetilise meditsiini tööstuse ühel märgilisemal kongressil…
Parim valik – Col Du Marine merekollageen
Rahva vaieldamatu lemmik Col Du Marine hüdrolüüsitud merekollageen on Eestis üks soodsamaid ning kvaliteetsemaid kollageene. Kollageen on naha, rasvkoe või muu sidekoe liimjas põhiaine, vees lahustumatu valk.…
Kõik metsa kümblema!
Shinrin-Yoku, mis on tõlgituna kui "metsa suplemine", tähendab rahuliku jalutuskäigu ajal metsa atmosfääri tunnetamist. See on teraapia, mis töötati välja…
Termaalvesi – võluvravim või mitte?
Uskuge või mitte, kuid termiline vesi iseenesest sisaldab mõningaid nahka toitvaid omadusi, kuigi see ei pruugi olla võluravim nagu mõnikord…
D vitamiini puudus võib suurendada COVID-19 ohte
D-vitamiini toodab nahk UVB-kiirguse mõjul. Nahas tekkinud vitamiin D muudetakse kehas aktiivseks hormooniks, mis reguleerib kaltsiumitaset, et hoida luud ja…
ERM kogub lugusid kehast ning kehatajust kultuuris
Eesti Rahva Muuseum ootab kirjalikke kaastöid, fotosid ja esemeid teemal „Keha ja kultuur“, mis oleks aluseks nii selle teemavaldkonna teaduslikuks…