Kuna jõulud koputavad juba valjusti uksele, siis on paslik üle korrata mahlase jõuluprae valmistamise põhitõed.
Traditsioonide kohaselt on eestlaste jõululaual ikka sealihast jõulupraad, mille täiuslikuks valmimiseks on igal kokal oma retsept ja salanipid. Rakvere tootekategooria juht Heli Sepp avab enda nipisalve ning jagab praktilisi nõuandeid, mida järgides õnnestub aasta tähtsaim roog päris kindlasti!
Lihatüki valimine
Klassikaline ahjupraad valmistatakse enamasti sea tagaosa lihastest. Maitsva ahjuprae saab ka seakaelakarbonaadist, kamaraga ja pekiga seavälisfileest või seakarreest, samuti seaabatükist ning kamaraga või kamarata peekonist. Mahlaselt maitsev suutäis valmib ka küpsetatud esi- või tagakoodist.
Kamaraga seapraetükist roog jääb mahlasem ja ahjus krõbedaks küpsenud kamar annab traditsioonilisele ahjupraele veelgi väärtust juurde. Kui küpsetad seapraadi koos kamaraga, on mõistlik teha sellesse ruudukujulised sisselõiked. See annab ahjupraele kauni välimuse ning lihtsustab ka prae lõikamist.
Jõuluprae maitsestamine
Vürtsid, maitsetaimed ja köögiviljad aitavad prae veelgi pidulikumaks ja maitsvamaks muuta. Väga sobilikud maitseandjad on kohalikud maitseköögiviljad, nagu küüslauk või mugulsibul. Loomulikult võib lihatüki lihtsalt soola-piprasegu või näiteks sinepi-meeseguga kokku hõõruda ja lasta enne ahjupanekut põhjalikult maitsestuda.
Praele maitse ja mahlakuse lisamiseks võib tailiha pikkida seapeki-, suitsupeekoni-, porgandi- või selleriribadega ning tõeliselt piduliku maitsebuketi loomiseks ka kuivatatud mustade ploomide ja magusvürtsise kaneeliga.
Hinda loetud artiklit kümnepalli skaalas
Teised uudised
HIFU lifting – endiselt nr 1 protseduur naha noorendamiseks
Tänavu on tänu Covidi-piirangute kaotamisele lõpuks taas uksed avanud ilunäitused ja kongressid. Osalesin aprillis esteetilise meditsiini tööstuse ühel märgilisemal kongressil…
Parim valik – Col Du Marine merekollageen
Rahva vaieldamatu lemmik Col Du Marine hüdrolüüsitud merekollageen on Eestis üks soodsamaid ning kvaliteetsemaid kollageene. Kollageen on naha, rasvkoe või muu sidekoe liimjas põhiaine, vees lahustumatu valk.…
Kõik metsa kümblema!
Shinrin-Yoku, mis on tõlgituna kui "metsa suplemine", tähendab rahuliku jalutuskäigu ajal metsa atmosfääri tunnetamist. See on teraapia, mis töötati välja…
Termaalvesi – võluvravim või mitte?
Uskuge või mitte, kuid termiline vesi iseenesest sisaldab mõningaid nahka toitvaid omadusi, kuigi see ei pruugi olla võluravim nagu mõnikord…
D vitamiini puudus võib suurendada COVID-19 ohte
D-vitamiini toodab nahk UVB-kiirguse mõjul. Nahas tekkinud vitamiin D muudetakse kehas aktiivseks hormooniks, mis reguleerib kaltsiumitaset, et hoida luud ja…
ERM kogub lugusid kehast ning kehatajust kultuuris
Eesti Rahva Muuseum ootab kirjalikke kaastöid, fotosid ja esemeid teemal „Keha ja kultuur“, mis oleks aluseks nii selle teemavaldkonna teaduslikuks…