Kõrbenud kana ei saa päästa
Õrna kanaliha puhul mängib temperatuur võtmerolli. Liiga kõrge kuumuse puhul kipub kanaliha ära kõrbema ja seest tooreks jääma. Madala temperatuuri puhul aga on oht, et enne valmimist võib liha sootuks ära kuivada. Kanaliha grillimiseks sobilik kuumus on saavutatud siis, kui leek on kadunud, järelejäänud söed hõõguvad ühtlaselt ning süte pealispinnale on tekkinud õrn valge kiht. Õiget kuumust saad testida käega: hoia kätt 10 cm kõrgusel süte kohal 3-4 sekundit – kui rohkem hoida ei suuda, ongi aeg kana grillile asetada.
Tähtsad ettevalmistused
Enne, kui tormad lihatükke grillile asetama, võta aega ettevalmistusteks. Vaata kanalihatükid üle ja juhul kui kanafilee- või koiva üks ots on jämedam, tee sinna noaga paar sälku – see tagab liha ühtlase küpsemise. Kuid lõikumisega ei tasu hoogu sattuda, kuna nii voolavad mahlad välja. Samuti võiks grillimise kõrvale varuda mittesüttivat vedeliku, millega saad vajadusel summutada tekkivaid leeke. Sobib näiteks vesi, mahl või vein. Kui kasutad grillimisel puust või bambusest vardaid, ära unusta neid enne grillima asumist umbes tunnike külmas vees leotada. See aitab vältida varraste süttimist.
Maitsele ja aroomile hoogu juurde
Kanaliha grillimisel võib julgelt kasutada maitset täiendavaid ja mahlasust andvaid kastmeid, õlisid ning glasuure. Neid võid kasutada nii enne grillimist kui ka grillimise ajal. Nii intensiivistad kanaliha mekki ja aitad ennetada liha kuivamist. Kanaliha kuivamise vastu aitab kindlasti ka see, kui jätad naha grillimiseks eemaldamata. Huvitavaid maitsenüansse saab lihale lisada ka sütele visatavate lepasuitsulaastudega, mida on soovitav eelnevalt vees leotada. Tulemuseks on lihal mõnusalt suitsune aroom. Jälgi vaid, et laastud süte peal põlema ei sütti.
Igal kanalihatükil erinev küpsemisaeg
Kanaliha täpset küpsemisaega on keeruline määrata, kuna seda mõjutab nii grilli tüüp kui suurus, lõkkematerjal ning mõistagi ka kanaliha tükk ise, selle paksus ja kvaliteet. Kõige kiiremini valmivad kanalihast toorvorstid, võttes aega umbes 5 minutit. Kanafilee või kanašašlõki valmimiseks kulub orienteeruvalt 20 minutit, kana poolkoivad võib grillilt tõsta 25-30 minuti ning kanatiivad 15-20 minuti möödudes. Kanaliha puhul piisab enamasti, kui keerata tükke grillil vaid ühe korra. Väiksemate tükkide nagu näiteks šašlõkivarraste ja grill- või toorvorstide puhul tagab sagedasem keeramine ühtlase küpsemise.
Hinda loetud artiklit kümnepalli skaalas
Teised uudised
HIFU lifting – endiselt nr 1 protseduur naha noorendamiseks
Tänavu on tänu Covidi-piirangute kaotamisele lõpuks taas uksed avanud ilunäitused ja kongressid. Osalesin aprillis esteetilise meditsiini tööstuse ühel märgilisemal kongressil…
Parim valik – Col Du Marine merekollageen
Rahva vaieldamatu lemmik Col Du Marine hüdrolüüsitud merekollageen on Eestis üks soodsamaid ning kvaliteetsemaid kollageene. Kollageen on naha, rasvkoe või muu sidekoe liimjas põhiaine, vees lahustumatu valk.…
Kõik metsa kümblema!
Shinrin-Yoku, mis on tõlgituna kui "metsa suplemine", tähendab rahuliku jalutuskäigu ajal metsa atmosfääri tunnetamist. See on teraapia, mis töötati välja…
Termaalvesi – võluvravim või mitte?
Uskuge või mitte, kuid termiline vesi iseenesest sisaldab mõningaid nahka toitvaid omadusi, kuigi see ei pruugi olla võluravim nagu mõnikord…
D vitamiini puudus võib suurendada COVID-19 ohte
D-vitamiini toodab nahk UVB-kiirguse mõjul. Nahas tekkinud vitamiin D muudetakse kehas aktiivseks hormooniks, mis reguleerib kaltsiumitaset, et hoida luud ja…
ERM kogub lugusid kehast ning kehatajust kultuuris
Eesti Rahva Muuseum ootab kirjalikke kaastöid, fotosid ja esemeid teemal „Keha ja kultuur“, mis oleks aluseks nii selle teemavaldkonna teaduslikuks…