Maitsestamine
Marineerimine muudab happe mõjul vintske ja sidekoerikka liha pehmemaks. Klassikalise sealihašašlõki äädikamarinaadi koostises on toidu-, veini- või õunaäädikas, lisaks annavad maitset mugulsibularattad, küüslauk ning sool ja pipar. Suvise kerge lihamarinaadi põhikomponendiks ja lihale õige marjamaitse andmiseks sobib hapukas marjamahl või -püree, millele võib lisada erinevaid maitseaineid ja ürte.
Sealiha saab maitsestada nii kuiva maitseainete segu kui ka marinaadiga. Parimateks maitseandjateks suvisel grillihooajal on muidugi värsked ürdid otse koduaia peenralt. Kes ise liha marineerida või maitsestada ei soovi, võib valida juba valmis marineeritud liha.
Šašlõkile hõrgu suitsumaitse andmiseks võib sütele panna eelnevalt vees leotatud lepa-, kirsi- või õunapuulaastud. Mõnusa maitsesuitsu annavad ka erinevad maitsetaimed või sütele asetatud terve küüslauk.
Grill tippvormi
Ühtlaselt hõõguvad söed tuleb grillil jagada nii, et tekiks kaks tsooni. Kuumem ja jahedam osa võimaldavad grillida erineva küpsusastmega lihasid ja on vajadusel abiks ka järelküpsetamiseks. Kuna väiksemad ja õhemad lihatükid valmivad kiiresti, tuleks need asetada sütele lähemale, mis tagab liha kiire pruunistumise ja aitab ka kuivamist vältida. Suuremaid ja sitkemaid lihatükke tuleb aga grillida grilli jahedamas osas. Nii on võimalik tagada ühtlane valmimine ja vältida pealt kõrbenud, kuid seest toorest liha. Üldiselt kehtib reegel, et mida rasvasem on liha, seda mõõdukamal kuumusel tuleb seda grillida. Tavaliselt kulub sealihast šašlõki küpsetamiseks 15-20 minutit ning liha valmimisest annab märku ühtlaselt pruun koorik.
Hinda loetud artiklit kümnepalli skaalas
Teised uudised
HIFU lifting – endiselt nr 1 protseduur naha noorendamiseks
Tänavu on tänu Covidi-piirangute kaotamisele lõpuks taas uksed avanud ilunäitused ja kongressid. Osalesin aprillis esteetilise meditsiini tööstuse ühel märgilisemal kongressil…
Parim valik – Col Du Marine merekollageen
Rahva vaieldamatu lemmik Col Du Marine hüdrolüüsitud merekollageen on Eestis üks soodsamaid ning kvaliteetsemaid kollageene. Kollageen on naha, rasvkoe või muu sidekoe liimjas põhiaine, vees lahustumatu valk.…
Kõik metsa kümblema!
Shinrin-Yoku, mis on tõlgituna kui "metsa suplemine", tähendab rahuliku jalutuskäigu ajal metsa atmosfääri tunnetamist. See on teraapia, mis töötati välja…
Termaalvesi – võluvravim või mitte?
Uskuge või mitte, kuid termiline vesi iseenesest sisaldab mõningaid nahka toitvaid omadusi, kuigi see ei pruugi olla võluravim nagu mõnikord…
D vitamiini puudus võib suurendada COVID-19 ohte
D-vitamiini toodab nahk UVB-kiirguse mõjul. Nahas tekkinud vitamiin D muudetakse kehas aktiivseks hormooniks, mis reguleerib kaltsiumitaset, et hoida luud ja…
ERM kogub lugusid kehast ning kehatajust kultuuris
Eesti Rahva Muuseum ootab kirjalikke kaastöid, fotosid ja esemeid teemal „Keha ja kultuur“, mis oleks aluseks nii selle teemavaldkonna teaduslikuks…