Taimede hästihoitud saladus ehk mis on fütotoitained?

Vikerkaarevärvilised köögi- ja puuviljad ning marjad on sisemise heaolu ja tervise jaoks ääretult olulised. Ära unusta nende tähtsust!

Karotenoidid on taimepigmendid, mis annavad puu- ja köögiviljadele kollase, oranži ja punase värvuse. Sellest grupist võib olulisematena välja tuua alfa- ja beetakaroteeni, lükopeeni ja zeaksantiini. Üldiselt töötavad mitmed karotenoidid organismis antioksüdantidena, tugevdades rakkude normaalset tööd ja tõstes organismi kaitsevõimet nii viirushaiguste kui ka bakteriaalsete haigustekitajate vastu. Kosmeetilise aktiivainena toimivad karotenoidid (INCI: carotenoids) samuti antioksüdantidena, kaitsevad nahka ja absorbeerivad UV-kiirgust. Kosmeetilise toimeainena on tähtsaim beetakaroteen (INCI: beta-carotene), mida muuhulgas kasutatakse kosmeetikatööstuses ka oranži värvainena. Enne päevitamishooaja algust või ka soojamaareisi on omal kohal beetakaroteeni sisaldavad toidulisandid, mis aitavad soodustada päevituse tekkimist ja valmistavad naha paremini ette kokkupuuteks tugeva päikesega. Toidulisandi asemel võib igapäevaselt tarvitada ka rohkelt beetakaroteeni sisaldavaid toiduaineid nagu tomatid, porgandid, paprika, aprikoosid, arbuus, roheline tee ja oliivõli. Tomateid on soovitav tarbida lühiajaliselt aurutatuna ja porgandeid kas keedetult või riivitult, sest sellisel juhul on nende mõju suurem. Siiski tuleb hoiatada, et kuna karoteen koguneb rasvkoesse, võib liigne karoteeni kasutamine tekitada nahakollasust.


Hinda loetud artiklit kümnepalli skaalas

Teised uudised