Eesti modell Anette Maria Eelmäe räägib, mis toimub maailmakuulsate moemajade lavatagustel

“Eestist tuleb väga palju modelle ning mitmed neist on jõudnud päris tippu. Sellise väikse rahva kohta on see väga suur ja eriline asi,” räägib näitleja Andrus Eelmäe imeilus tütar Anette Maria. Oma noore vanuse kohta on Anette juba pool maailma läbi reisinud, Chaneli moelavadel kõndinud ning selle kõige kõrvalt veel ka gümnaasiumit lõpetamas. Kuid milline on elu rahvusvahelise modellina ning kuidas näevad välja maailma suurimate moemajade lavatagused?

Kuidas sind avastati?

Mind leiti kaubanduskeskusest, kui olin alles 15-aastane. Modelliks saamisest ma varem mõelnud ei olnud, kuigi tihtipeale on just see paljude väikeste tüdrukute unistuseks. Oli tavaline õhtupoolik ning olime perega Pärnu Keskuses. Mäletan, et sel hetkel hulkusin veel kuskil üksinda. Minu juurde tulid Enel Soeson ja Barry Elkins ning sellel kenal paaril on väike agentuur nimega Luvmodels. Enel on kunagine modell ja Barry on Floridast pärit fotograaf. Nad rääkisid mulle minu potentsiaalist ja leppisime kokku järgmise kokkusaamise, et sellest pikemalt rääkida. Mäletan, kuidas sealt kaubanduskeskusest välja jooksin ja hõiskasin: „Minust saab modell!“. Sel hetkel tegi see mind väga õnnelikuks! Paari päeva pärast saime kokku ühes kohvikus, võtsin kaasa oma ema. Enel ja Barry tutvustasid mulle seda maailma ning seletasid kuidas asjad käivad, panime paika väikese plaani. Nädala pärast oli mul esimene pildistamine Barryga ja kuu aja pärast oli mul juba Pariisis agentuur olemas. Kõik toimus kibekähku ja isegi veidi unenäoliselt.

Milline on lavatagune elu suurtel moe-show’del?

Võimas! Mulle väga meeldib kogu see möll. Modellinduse puhul armastangi kogu seda pikka protsessi, mitte ainult laval olemist või piltide ajakirjast vaatamist. Moe-show’de päevadel tuleb enamasti väga vara ärgata, süüa hommikust ja juua kohvi. Viimasel tunnil hakkab hull sigin-sagin pihta – tuleb olla alati kõigeks valmis, terane, leplik ja kiire. Disaineril, stilistil, jumestajatel, juuksuritel ja teistel abilistel on suur pinge peal ja kui nad peaksid veel pirtsaka modelliga koostööd tegema, siis läheks asi käest ära. Lisaks on lava taga palju fotograafe ja ajakirjanikke, kellele peab samuti tähelepanu pöörama.

Kuidas võrdleksid Eesti moemaailma mõndade teiste riikidega, mida külastanud oled?

Eestist tuleb väga palju modelle ning mitmed on jõudnud päris tippu. Sellise väikse rahva kohta on see väga suur ja eriline asi! Modelle on küll palju, aga Eestis pole meil midagi teha. Jäätiseraha eest tööd teha pole ju ahvatlev!

Oled veel nii noor ja käid gümnaasiumis, kuidas saad hakkama suure stressiga, mida töötamine ja reisimine kooli kõrvalt tekitab?

Ma olen selline õrnahingeline ülemõtleja ja koduigatseja, mulle on see kõik päris raske olnud. Koolikohustustega olen aga alati hakkama saanud. Välismaal olles pole küll eriti võimalust õppida, aga kui tagasi Eestisse jõuan, siis võtan end paariks nädalaks kõvasti kokku ja saan õnneks kiiresti järje peale. Mahajäämine ja tegemata tööd ei ole selle elukutse juures minu suurimaks stressiallikaks. Koolis on küll raskeid aegu olnud, aga perekond ja kool on mind alati toetanud ja aidanud.
Selle aasta esimesel poolel oli mul väga keeruline ja tundsin, et ei saagi selle stressiga hakkama. Mul oli aasta alguses mitu haigust ja antibiootikumikuuri järjest ning kulminatsioon tekkis just välismaal olles. Käisin kaks nädalat iga päev arsti juures ja tugeva põletiku tõttu ei tohtinud lennukiga isegi koju lennata. Elasin siis ka üksi – see oli minu senise elu kõige raskem aeg. Õnneks võimaldas agentuur mulle väga hea arsti, kes minu jaoks iga kell olemas oli. Kord valvasid emme ja issi mind terve öö vältel isegi videokõne teel. Kõik see oli psühholoogiliselt ja füüsiliselt väga raske – taastusin pool aastat, sest keha ja vaim vajasid pausi, mille ma ka praegu võtnud olen. Saan rahulikult viimase klassi lõpetamisele keskenduda. Pärast gümnaasiumi vaatan rahulikult edasi – uksed on ju veel avatud!

Mis on kõige meeldejäävam moe-show, kus kõndinud oled?

Ikka Chanel! See oli mu esimene moenädal ning tohutult suur asi noorele algajale modellile! Palju kuulsaid nägusid, imeline show – justkui teatrietendus, millel on oma lugu rääkida.


Hinda loetud artiklit kümnepalli skaalas

Teised uudised